Dislekside okuma yazmayı öğretmek

Çocuklarda Disleksi Eğitimi

Çoklu duyusal öğretim teknikleri,

Disleksik çocukların disleksi eğitiminde aynı anda birden fazla duyuyu kullandırmayı amaçlayan bir okuma öğretim yöntemidir. Bu etkinlik sırasında duyma, görme, hareket ve teması kullanmak çocuklara öğrendikleriyle bağlantı kurmalarını anlamaları için birden fazla yol sunar.

Okuma güçlüğü çeken çocuklara özellikle disleksi eğitimi sırasında uygulayabileceğiniz tekniklere bazı örnekleri görebilirsiniz.

Kum veya traş kremi ile yazmak

Bu etkinlik aslında, çocukların harfleri ve seslerini birbirine bağlamak için görme, dokunma ve ses duyularını kullanmalarını sağlar . Çocuklar, bir kağıda döktükleri boyalı/boyasız kumun veya bir masanın üzerine sıkılan bir parça tıraş kremi ile başlar.

Sonra kumu veya tıraş kremini yayarlar ve parmaklarını kullanarak içine bir harf veya kelime yazarlar. Çocuklar yazarken her harfin çıkardığı sesi tekrar ederler. Daha sonra bu sesleri bir araya getirirler ve tüm kelimeyi yüksek sesle okurken eğlenceli bir etkinlikle öğrenirler.

Disleksi kumla yazma etkinliği
Disleksi kumla yazma etkinliği-çalışmaları

Havaya yazmak

Havayla yazma (gökyüzü yazısı olarak da adlandırılır), her harfin “ kas hafızası ” aracılığıyla yaptığı sesi güçlendirir . Ayrıca b ve d gibi yaygın olarak karıştırılan harf biçimlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir . Çocuklar havada harfler yazmak için (dirsekleri ve bilekleri düz tutarak) işaretçi olarak iki parmak kullanırlar. Her harfin yazarken çıkardığı sesi söylüyorlar.

Çocukları mektubu yazarken hayal etmeye teşvik edin. Ayrıca belirli bir renkte yazıyormuş gibi de yapabilirler.

cama yazma disleksi çalışmaları
Cama yazma disleksi çalışmaları

Zımpara kağıdı harfleri

Zımpara kağıdından kesilen harfler, çocukların harflerin ve seslerinin dokunsal (dokunma) hafızasını korumalarına yardımcı olabilir. Çocuklar, harfin sesini yüksek sesle söylerken parmaklarıyla her harfi takip ederler. Yazarken harflerin şeklini hissedebilirler.

Çocuklar ayrıca yıldız veya görme kelimelerini hecelemek için bir masanın üzerine zımpara kağıdı harfleri yerleştirebilir . Sonra üstüne uzun bir kağıt parçası koyarlar ve harflerin üzerine “mezar taşı sürtmesi” gibi renk verirler.

Zımpara kağıdı harleri
Zımpara kağıdı harleri

Oku, inşa et, yaz

Bu tekniği, aynı anda bir veya daha fazla çocuğa görme sözcüklerini öğretmek için kullanabilirsiniz. Çocukların her birinin üzerinde “Oku”, “Yap” ve “Yaz” etiketli üç kutu bulunan bir kağıt parçası vardır. Ayrıca görme kelimeleri, manyetik harfler (veya fayanslar) ve bir işaretleyici içeren kartlara sahiptirler.

Çocuklara “Oku” kutusundaki görme kelimesini sizinle birlikte okutun. Ardından, harflerini kullanarak “Oluştur” kutusundaki kelimeyi oluşturmalarını sağlayın. Son olarak, çocuklara “Yaz” kutusuna kelimeyi yazma alıştırması yaptırın.

oku yap yaz etkinliği
Oku Yap Yaz etkinliği

Kelime oluşturma

Çocuklar fayans veya manyetik harflerle kelimeler oluşturabilir. Barton Okuma Programı yardım çocuklarla harflerle bağlantı sesler için çeşitli şekillerde renk kodlu fayans kullanır. Çocuklar ayrıca bir renkte sesli, diğerinde ünsüz olan manyetik harfleri kullanabilirler.

Çocuklar her harfin sesini yere bırakırken söylerler. Kelimeyi oluşturduktan sonra, yüksek sesle okurlar.

Kendi renk kodlu kelime oluşturma döşemelerinizi indirin .

Kelime oluşturma tekniği Disleksi etkinlik
Kelime oluşturma tekniği Disleksi etkinlik

Seslere dokunmak

Dokunma, çocuklara seslerin nasıl bölümlere ayrıldığını ve kelimeler oluşturmak için nasıl karıştırıldığını hissetmeleri ve duymaları için bir yol sağlar. Wilson Okuma Sistemi bu tekniği öncülük etmiştir. Çocuklar, her bir sese parmakları ve başparmaklarıyla dokunarak sözcük seslerini ayrıştırır ve karıştırır.

Balık kelimesini alın . Çocuklar b sesini söylerken işaret parmağını başparmaklarına dokundurur . Kısa bir ses söylerken orta parmaklarını başparmaklarına dokundururlar . Ve l sesini söylerken yüzük parmağını başparmağına dokundururlar . Sonra balık demek için sesleri bir araya getirirler .

Seslere dokunmak etkinliği
Seslere dokunmak etkinliği

Hikaye çubukları

Hikaye çubukları, okuduğunu anlamada zorluk çeken çocukların bir hikayenin unsurlarını görselleştirmelerine yardımcı olabilir. Her öğeyi temsil etmek için farklı bir renk tahta çubuklar kullanın. Sarı çubuklar “Karakterler kim?” mavi çubuklar “Olay nedir?” sorusunu sorabilir.

Birlikte okurken çocuklara bir çubuk verin ve üzerindeki soruyu cevaplamalarını isteyin. Veya çocuklardan uygun renkleri kullanarak basılı bir hikayenin unsurlarını vurgulamalarını isteyin.

Kendi hikaye çubuklarınızı yazdırın ve oluşturun .

Hikaye çubukları oluşturma etkinliği
Hikaye çubukları oluşturma etkinliği

Paylaşılan okuma

Bu etkinlikte, çocuklar bir kitap okumasına katılır veya sizinle paylaşırlar. Siz yüksek sesle okurken ya da kitabın sesli versiyonunu dinlerken sizi takip ederler . Gördükleri kelimelerin altını çizerek veya kısa veya uzun ünlüleri daire içine alarak metinle etkileşime sağlanır.

Paylaşılan okuma sırasında çocuklar yazdırılabilir kitapları kullanabilir. Yazdırılabilir kitaplar, çocuklara görünürde sözcükler yazabilecekleri veya cümleleri eşleştirmek için resimler çizebilecekleri bir alan bırakır.

Birlikte kitap okuma etkinliği
Birlikte kitap okuma etkinliği

Disleksi eğitim merkezimizden özel öğrenme güçlüğü, okuma güçlüğü ve dil konuşma, psikoloji ve rehberlik konularında destek alabilirsiniz.

Kaynak :

https://www.understood.org/articles/en/8-multisensory-techniques-for-teaching-reading

Please follow and like us: